onsdag 9. desember 2009

Den kvite hesten

av Alf Prøysen





Alf Prøysen ble født året 1914 på husmannsplassen, hans foreldre het Julie Mathiasdatter og Olaf Andreassen der begge var av husmannslekt i flere generasjoner. Alf snakket ofte varmt og godt om husmannsplassen. Som guttunge var han flink til å tegne, var godt til å skrive, elsket å kle seg ut og leke teater. Han var skoleflink, og etter syv år på Furu Skole på Rudshøgda fikk han lov til å gå på en ”fortsettelseskole” på kirkekretsen. Året etter fikk han et kurs på Ringsaker Amtsskole, det var her han ble en profesjonell stilskriver. Han solgte sine stiler til sine medelever. Men så måtte han ut i arbeid, og som husmannsønn var etterfulgt med gårdsarbeid. Han sveiset på flere garder i Ringsaker. Men drømmen fra barneårene om å bli en kunstmaler kom sterkt tilbake, så han søkte to ganger om stipend for å gå kunst og håndverksskolen, men fikk avslag. I denne perioden fikk han seg en ny venn med navnet Knut Fjærstad som var vikar på Rus Samvirkelag, de hadde felles interesse for kunst og litteratur og da Knut så diktene til Alf sendte han dem inn til flere ukebladredaksjoner uten hell. Men da Alf ble 24 år ble diktet hans ”Røde geranier” og novellen ”skolissene” fisket opp av bladet Kooperatøren. Alf Prøysen hadde et arbeidsjern av de sjeldne, han debuterte sent og døde tidlig. På 25 år etterlot han seg en produksjon av svært høy kvalitet.  Han hadde skrevet over førti bøker for barn og voksne, samtidig som han rakk å være turnerende artist, radiostjerne, grammofonstjerne og det som i dag kalles A-kjendis. Han samlet inn et par tusen folkelige viser, var medredaktør for en rekke vise- og barnebøker og oversetter av barneklassikere fra mange land. Alf Prøysen døde året 1970.

1. Hva er grunnen til at Georg kjøpte seg en hvit hest da han vant lotteriet?
- Grunnen til at Georg kjøpte seg en kvit hest var fordi dette hadde støtt vært drømmen hans, trolig siden han var ganske liten. Georg hadde verken kjærre, ikke karjolog ikke sluffe, ingenting, men en hest skulle han alikavel ha, uansett hvordan de andre i bygda reagerte. Han visse det ble et stor oppsikt, men Georg gjorde noe som ingen andre turde å gjøre, han sto for det han mente og drømte om.



2. Hva er grunnen til at det blir så stor oppsikt når han kjøper den hvite hesten?
- Det ble stor oppsikt fordi Georg egentlig ikke hadde bruk for en hest, og folk tenkte sitt om han, og de fleste måpte og tenkte hva vitsen med en hest var når man ikke kunne bruke den. Georg hadde jo sju unger, et potetgrev og ei kjerring til å hjelpe seg på gården. Det var jo verken plass til hesten, og bare ha en hest på pynt var vel ikke så populært på denne tiden.


3. Hvilken effekt ga den hvite hesten tjenestefolket og husmennene?
4. Hvordan kan man knytte den hvite hesten i og plutselig ville ha krav om høyere lønn og mer fri?

- En hvit hest er et symbol på kontroll, ro, håp og fremtidsro. Det ga Georg et håp og en ro, han fikk det han hadde drømt om til slutt. Han fikk kontroll ved å ikke gjøre det alle andre i bygda turde, noe som ga Georg en stor respekt. Det ga status å ha en hvit hest, en hvit hest representerer rikdom. Det ble en slags forsikring på at det nytter, samtidig som det gir mot fordi det er en mulighet. Hesten var et slags symbol på det de kunne hatt, og den gir de mot til å kunne dette.


5. Hva er temaet i historien?

Temaet i historien er at Georg gikk sine egne veier, han fulgte ikke strømmen og bestemte selv hva han skulle gjøre, ved å kjøpe denne hesten som han alltid har hatt lyst på selv om han ikke trenger den beviste at han ikke gjorde det alle andre gjorde, noe som ga han en mening som det står respekt av, folk på bygda fikk mye mer respekt for Georg da han gjorde dette.  Folk på bygda fikk også mot, til å kreve å fullføre det de ønsket og sto for det de mente.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar