søndag 22. november 2009

Henrik Wergeland og Johan Sebastian Welhaven


 Henrik Wergeland





Henrik Wergeland ble født den 17. juni i 1808. Han fikk en alvorlig lungebetennelse året 1844 og ble sengeliggende. Året etter utviklet lungebetennelsen seg til tuberkulose og han døde 12.juli 1845 bare 37 år gammel. Men i senere tid er teorien at han døde av lungekreft. Men det vi vet sikkert er at han skrev til sin siste dag.
Han var prestesønn, og en norsk forfatter og omtales som Norges største lyriker gjennom tidene. Da han var 9 år gammel flyttet han og familien til Eidsvold, søsteren hans het Camilla Wergeland som senere byttet navn til Camilla Collett, hun var en norsk skjønnlitterær forfatter, esseyist og kvinnesaksforkjemper. Som 13 åring fikk han sin første fortelling trykt i ”morgenbladet” som er dagen ”dagbladet”. Han begynte etter hvert å studere teologi, han ville bli prest slik som sin far, men han fikk aldri noe embete pågrunn av sin oppførsel. Han var svært opptatt av norsk kultur og historie, og var opptatt av at Norge skulle bli selvstendig og uavhengig av Danmark, dette førte til at han var interessert og engasjerte seg i samfunnsdebatten. Han var opptatt av det norske språket sitt utvikling, og hans forslag til forandringer i det danske skriftspråket ble et av de første skrittene til dagens bokmål. Kjærligheten var noe Wergeland satte som noe stort i livet sitt, han var alltid lidenskapelig forelsket og han levde sterkt og intens, etter å ha fridd tre ganger fikk han endelig et ja fra Amalie Sofie Brekkvold, de giftet seg et år senere. Han var også en folkeopplyser som var viktig for demokratiet, og han ledet en gruppe studenter der alle kjempet for et selvstendig Norge, det var også Wergeland som startet tradisjonen med 17. mai feiringen og sangen ”Vi er en nasjon vi med” er det han som har skrevet. Som forfatter er Wergeland viktigst som lyriker, han var svært preget av den romantiske perioden der han var svært opptatt av jødesaken.                                                        
Begravelsen hans ble den største i Norge den gang.

Oversikt over viktige verker Wergeland har skrevet:


-Digte. Første Ring 1829.
-Stella- drømmekvinnen og Wergelands stor lidenskap.
-Madonnaskikkelsen.
-Hans muse.




Johan Sebastian Welhaven









Johann Sebastian Welhaven ble født i Bergen i 1807, han døde i 1873 bare 66 år gammel. Han var elev ved Bergens katedralskole, der han likte seg dårlig. Det eneste lyspunktet var norsktimene, der han ble undervist av Lyder Sagen, hun oppmuntret han til og fortsette med diktning. Sagen skulle få stor innflytelse på Welhavens syn på diktning i årene som kom. Welhaven var også prestesønn, faren hans jobbet som prest på sykehuset. Han studerte teologi etter faren sitt ønske og ble senere professor i filosofi. I motsetting til Wergeland var han tilhenger av en streng oppbygd form, med fast rim og rytme i diktene. Welhaven var en romantisk dikter, som var inspirert av Tyskland, han trodde på den indre frihet og hadde deretter ingen tro på revolusjon og politisk frigjøring. Welhaven var i en periode forelsket i Wergelands søster, Camilla. Det ble aldri noe av forholdet, og Welhaven ble senere mer interessert i andre. Welhaven sitt kjente dikt het ”Digters Aand”.  




Oversikt over viktige verker Welhaven har skrevet:


-Norges Dæmring 1834.
-Digte 1838
-Nyere Digte 1844
-Dyre Vaa 1848

-Alfeland 1848
-Kjærlighetsbrev til Ida Kierulf 1845
-En digtsamling 1859





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar